Tandheelkunde

Voorbeelden waarop u kan letten die kunnen wijzen op tandpijn en tandproblemen.

  • Slechte adem, een stinkende adem is nooit normaal en zal altijd duiden op ontsteking.
  • Pijn bij eten, kauwen beperken tot 1 zijde, brokjes laten vallen, pijnscheuten tijdens het eten.
  • Minder en/of trager eten, enkel nat voer willen eten
  • Rood tandvlees
  • Tandsteen
  • Kwijlen, veel likken
  • Verlies van tanden
  • Wrijven aan de mond

U kan bij ons terecht voor de volgende behandelingen:

Standaard gebitsverzorging

Inspectie van mond en tanden:

We gaan zonder sedatie kijken naar de mond en de tanden van jouw dier (in de mate van het mogelijke). We bespreken samen met jou wat de problemen lijken te zijn en wat hieraan gedaan kan worden. Een eerste controle kan ingepland worden wanneer u problemen vermoed. Op een latere datum wordt er dan overgegaan tot een gebitsverzorging onder volledige narcose. Bij die eerste controle wordt er ook een algemeen onderzoek gedaan.

Dentale radiografie:

Wanneer de patiënt onder narcose is, zullen wij beginnen met verder onderzoek. We nemen RX opnames van alle tanden met hun wortels. Dit om onderliggende problemen zoals wortelresten, gebroken tanden en abcessen vast te stellen zodat we ze kunnen aanpakken.

Tandsteenreiniging en polijsten:

Wanneer uw dier tandsteen heeft, heeft die vermoedelijk ook gingivitis. Dit is ontsteking van het tandvlees. Als dit gedurende langere tijd aanhoud, kan het tandvlees en alveolaire bot  terugtrekken en dit is onomkeerbaar. Bent u er tijdig bij, zal de ontsteking verdwijnen. Gaat de ontsteking verder en dieper, spreken we van parodontitis. Dit is een ontsteking van de steunweefsels.
Tijdens parodontale chirurgie gaan we tandplak en tandsteen rondom de tanden zorgvuldig verwijderen. Nadien worden de tanden gepolijst. Zo laten we een gladde oppervlakte achter waar bacteriën zich minder gemakkelijk terug aan hechten.

Chirurgische tandextracties:

Problematische tanden zullen we verwijderen indien nodig. Dit wordt achteraf netjes gehecht. Deze hechtingen verdwijnen vanzelf na enkele weken.

Tandabcessen:

Beginnende tandabcessen zal je niet met het blote oog kunnen zien. Het is pas wanneer deze onbehandeld blijven dat het zichtbaar kan worden. Je kan een verdikking van de kaak of de neus aan 1 kant zien. Er kan uitvloei uit een neusgat of een tranend oog ontstaan. Soms ontstaat er zelfs een fistelgang. Dit is een verbinding van het abces naar de buitenwereld. Het lijkt alsof jouw dier een wonde heeft op zijn/haar snoet waar etter en bloed uitkomt.
Wij pakken de oorzaak van het abces aan. Dat wil zeggen dat we de slechte tand of tanden moeten verwijderen. Daarna wordt alles gespoeld en zuiver gemaakt.

Endodontie

Tijdens een endodontische behandeling zullen we de tandzenuw aan de binnenzijde van de tand verwijderen en de  tandwortel behandelen.

We noemen dit ook wel een wortelkanaalbehandeling. In de tand loopt het wortelkanaal met zenuwen en bloedvaten, ook wel pulpa genoemd. De pulpa kan ontstoken raken door bijvoorbeeld trauma of wanneer door slijtage het wortelkanaal bloot komt te liggen. Als het wortelkanaal open is, kunnen er bacteriën in. Bij een wortelkanaalbehandeling gaan we de tand proberen redden door de pulpa te verwijderen en de tand op te vullen. We doen dit voornamelijk bij de hoektanden. Het verwijderen van deze lange tand is vaak een zware en pijnlijke chirurgische ingreep, daarom opteren we liever voor een wortelkanaalbehandeling.

Thuisverzorging en preventie

(Half) jaarlijkse controle en mondzorg

Preventieve zorg:

De beste manier om de vorming van tandplak te voorkomen, is door de tanden dagelijks te poetsen. Het is die mechanische beweging dat het beste werkt. De tandpasta dient om de ervaring voor jouw dier wat aangenamer te maken. De meeste tandpasta’s hebben ook een enzymatische werking. De enzymen zullen de aanmaak van de biofilm op de tanden helpen voorkomen. De biofilm is een laag op de tanden die bestaan uit o.a. bacteriën en speeksel. Deze biofilm wordt ook wel tandplak genoemd. Door verkalking van het tandplak, ontstaat er tandsteen. Het tandsteen kan niet meer weggepoetst worden.

Verkoop van tandenborstels, tandpasta, kauwstrips, mondwater, enz.
We verkopen allerhande hulpmiddelen voor de orale gezondheid van uw huisdier. Laat je aan onze balie bijstaan met professioneel advies en hulp.

Tijdens de jaarlijkse vaccinatie kijken onze dierenartsen het gebit van jouw huisdier na. Er kan dan gesproken worden over eventuele problemen.

Orthodontie en tandrestauratie

Optimalisatie van de stand van de tanden en/of kaken.

Persisterende melktanden:

Dit zijn melktanden die niet volgens de norm uitvallen tijdens het doorkomen van de volwassen tand. Hierdoor komt de stand van de tanden in het gedrang. Tanden kunnen beginnen prikken in het gehemelte of ze kunnen langs elkaar beginnen schuren waardoor ze elkaar kapot maken. Ook kan de melktand verhinderen dat de volwassen tand zich volwaardig ontwikkeld. De melktand die blijft staan is ook minder sterk dan een volwassen tand, er is dus meer gevaar voor een breuk. Tenslotte ontstaan er meer kieren en kantjes waar vuil en bacteriën zich kunnen opstapelen en dit zorgt dan weer voor ontsteking in de mond.
De persisterende melktanden moeten best onder algemene anesthesie verwijderd worden.

Cariës/glazuurdefecten/tandbreuken:

Cariës zijn kleine gaatjes die ontstaan in de tand, net als bij mensen. Hoewel het bij honden en katten veel zeldzamer is. Cariës en andere glazuurdefecten en kleine breuken zijn te behandelen, maar alleen te zien bij een grondige mondinspectie onder sedatie.
Bij het breken van een tand is het belangrijk dat u binnen de 48h (!!!) reageert. Dit geldt dus als spoed. Hoe sneller u reageert, hoe groter de kans is dat we de tand kunnen redden. Als het niet meer mogelijk is, zullen we genoodzaakt zijn de volledige tand en zijn wortel(s) te verwijderen.

Terug naar de Homepagina
Terug naar boven